Stroperij

De klemmen, strikken, vangkooien, netten en in beslag genomen stropersmaterialen krijgen alle aandacht van de bezoekers. Ze griezelen ervan als hen wordt uitgelegd, hoe dit stroperswerktuig ingezet wordt om dieren te vangen en te doden. De verbazing is groot als er verteld wordt dat dit heden ten dage nog gebeurt. Met name bij de visstroperij op de Veluwse wateren en Randmeren. De kinderen, die met hun ouders meekomen, vinden het maar vreselijk zielig voor de dieren en velen zijn diep onder de indruk als er een klem of vangkooi wordt gedemonstreerd.

Afhandeling wildaanrijdingen

In de informatiestand is ook een paneel met foto's van wildaanrijdingen. Mensen reageren geschokt als ze dit zien en realiseren zich dat het hen ook kan overkomen. Een wildaanrijding kan levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor het wild, wat het vaak niet overleeft. De automobilist schrikt hevig, probeert te remmen of wijkt uit. Loopt het voor de bestuurder en de inzittenden goed af, dan is naast de schrik vaak ook schade aan de auto plus een gewond of dood dier. Omdat er zo veel onwetendheid is, is er een folder uitgegeven Een aanrijding met wild….. Deze folders worden aan de mensen meegegeven, uiteraard kunnen de medewerkers van de stichting nader informeren en uitgebreid vragen beantwoorden.

Handhaving natuurwetgeving

Ja, dat honden niet mogen loslopen in de natuurgebieden weten de meeste mensen wel, blijkt uit de gesprekken. Maar wat valt er dan nog meer onder natuurwetgeving? Dan komen de talrijke incidenten ter sprake, van crossen met de motor tot het plukken van paddenstoelen. Dat mos gewoon in het bos moet blijven verbaast de bezoekers omdat zij maar een klein beetje nodig hebben voor hun herfst- of kerstbakje. Als er een discussie ontstaat en uitgelegd wordt waarom het zo in de wet geregeld is, ontstaat er begrip. Ook wordt dan duidelijk waarom mountainbikers niet op de wildwissels mogen komen.

Grote belangstelling

De belangstelling voor de informatiestand is erg groot. De Stichting Groennetwerk hoopt op deze manier goede voorlichting te geven over de regels die gesteld zijn om zo goed mogelijk te kunnen handhaven. Zo hebben de dieren hun rust nodig en worden ze niet verstoord als de natuurgebieden gesloten zijn voor het publiek van zonsondergang tot zonsopkomst. Iedereen moet op zijn of haar wijze kunnen genieten in deze natuurgebieden: als wandelaar, fietser, natuurfotograaf, vogelspotter. Trainingsrondjes kunnen lopen of de hond kunnen uitlaten. Veel kan, maar om iedereen ook in de toekomst te kunnen laten genieten van al dat fraais wat er in de natuur te beleven is moet iedereen zich wel aan de regels houden.  Het is elk evenement weer de moeite waard de informatiestand op te tuigen omdat er zoveel belangstelling is voor de natuur en voor wat er allemaal plaats vindt in die terreinen. Aan het eind van de dag wordt alles weer netjes in de aanhanger gezet en de medewerkers van de stichting  gaan dan met een schorre stem en een voldaan gevoel weer naar huis.