© Niels Gerritsen

Zutphen/Didam - 3 april 2019 - ,,Ik vind het oneerlijk. Ik wist nergens van en ik zit hier ten onrechte.” Aldus een 85-jarige Didammer die voor de economische politierechter moest verschijnen omdat hij 25 ongeringde fazanten in zijn bezit had gehad. 

De Didammer had op zijn eigen grond eieren van fazanten gevonden en die door zijn kippen laten uitbroeden. De fazanten werden in een hok gezet, maar gingen elkaar pikken omdat ze met teveel in het hok zaten. Daarop besloot de verdachte 25 fazanten op Marktplaats aan te bieden. Voor 12 euro per stuk. 

Dat werd opgemerkt door de politie en die stond de volgende dag bij de Didammer op de stoep. Dat was op 27 september 2017. De fazanten werden in beslag genomen. Voor de officier van justitie een duidelijke zaak. ,,Het gaat om wilde inheemse vogels en dit is wat mij betreft stropen voor eigen gewin. Daar staan hoge geldboetes op. U had moeten weten dat dit niet mag en bovendien was u een gewaarschuwd man.”

Eksters

In 2016 stond de Didammer ook voor de economische politierechter omdat er twee eksters in een rattenval waren aangetroffen. Toen volgde een schuldigverklaring zonder een straf. De officier vond het in het bezit hebben en het ter verkoop aanbieden van de fazanten bewezen en eiste een geldboete van 2400 euro waarvan 1400 voorwaardelijk met twee jaar proeftijd. 

De verdachte: ,,Onbegrijpelijk. Ik kijk altijd het journaal en lees kranten, maar hier heb ik nog nooit wat over gezien. Als ik het had geweten, had ik het toch nooit zo gedaan. Ik ben een groot dierenliefhebber, al mijn hele leven lang.”

Milder

De politierechter kwam tot een veel milder oordeel dan de officier. Zij vond dat de Didammer in eerste instantie niet van plan was om de fazanten te verkopen. ,,Het is belangrijk dat u nu weet dat dit niet mag, maar ik wil het laten bij een waarschuwing. Om te voorkomen dat u nog eens de fout ingaat.” Het vonnis: een voorwaardelijke geldboete van 500 euro.

 

Bron: De Gelderlander