© Gabor Heeres/Foto Mallo

Vucht - 19 december 2019 - Een automobiliste kreeg donderdagochtend de schrik van haar leven toen er een ree voor haar auto sprong op de Boslaan in Vught. Het dier heeft het helaas niet gered.

De vrouw wilde ter hoogte van de Boulevard bij een wegversmalling wachten om een tegenligger de ruimte te geven. Plotseling kwam het reetje het bos uit rennen. De vrouw had niet genoeg tijd om te stoppen en een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. 

Het dier raakte ernstig gewond en overleed al enkele minuten na de aanrijding. Een wildbeheerder heeft het dier afgevoerd. De auto van de vrouw liep behoorlijk wat schade op, maar ze kon er nog wel mee verder rijden. De vrouw bleef zelf ongedeerd. 

Jaarlijks worden er duizenden dieren aangereden. Helemaal in deze periode als het vroeg donker wordt. Doorrijden is strafbaar. Daarom een paar tips voor als het onverhoopt toch gebeurt. 

- Bel direct de politie 0900 8844.
- Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
- Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
- Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.

Wat moet u beslist niet doen:

- Rijd niet door, dat is strafbaar.
- Ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan de deskundige faunabeheerder.
- Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.
- Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via politie en of SWN is bevoegd aangereden dieren te vervoeren.

Bron: Stichting Wildaanrijdingen Nederland.